Friday 8 May 2015

Kelas Masakan ( Blueberry Cheese Tart )



Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hari ini di kelas masakan kita akan menyediakan Blueberry Cheese Tart. Ramai kawan-kawan yang dah mencuba resepi ini dan ramai yang cakap ianya sedap. Jadi saya nak berkongsi sedikit bahan-bahan dan cara-cara membuat Blueberry Cheese Tart yang sedap ni.



Bahan - Bahan :

1. 170gm marjerin atau butter
2. 50gm gula aising
3. 1 biji telur Gred A
4. 290gm tepung gandum
5. 1 sudu kecil esen vanilla
6. Acuan tart

Cara - Caranya :


+ Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.

+ Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.

+ Masukkan tepung sedikit demi sedikit.

+ Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.

+ Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.

+ Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.


+ Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.


*Nota* : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.




Sediakan filling yang kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jem nenas untuk buat filling cheese tart ni. Bahan-bahan untuk filling ni boleh kita dapatkan dari kedai-kedai menjual bahan untuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.

Masukkan filling tu dalam piping bag untuk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi. Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tart kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan  pula bahan-bahan untuk membuat cheesenya pula.


Bahan - Bahan :

1. 250gm cream cheese
2. 50gm gula kastor / gula halus
3. 1 biji telur Saiz B
4. ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon


Cara - Caranya :

~ Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.

~ Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

~ Cara menyediakan blueberry cheese tart dan buat lorekkan.
** Masukkan filling blueberry ke dalam kulit tart. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filling tadi. Dimana kita masukkan adunan cream cheese tadi dalam piping bag dan picitkan di atas filling dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit. Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tart tadi.

~ Cara buat lorekkan.
** Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidak secantik yang kita inginkan. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil di bahagian tepi. Bilangan garis kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik! Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah  dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.

Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. Bakar api atas bawah tapi  letak dekat rak bawah.

Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese.

No comments:

Post a Comment